Bryggemetoder og formalingsgrad

Bryggemetoder og formalingsgrad

Tina NybergFeb 4, '20

Bryggemetoder og formalingsgrad

For at opnå den bedste kop kaffe, skal kaffebønnerne males på rette måde. Der er dog ingen tvivl om at den bedste smag af kaffe opnås hvis kaffen brygges på nymalede kaffebønner.

For at opnå den bedste kop kaffe er både kværnen vigtig og måden bønnerne males på. En kværn med koniske skiver er bedst idet den koniske kværn maler mest ensartet og ikke danner så meget varme p.g.a. sin udformning og dermed ikke ”brænder/overopheder” dine kaffebønner imens de kværnes, Det har betydning for bønnernes aroma og dermed kaffens

Din kaffekværn er derfor på flere måder afgørende for at dine bønner kan males på rette måde og at formalingen passer til den kaffebrygning du ønsker.  

De forskellige bryggemetoder kræver ikke den samme type formaling. Uanset hvordan du brygger din kaffe, så er målet med brygningen, at vandet skal suge mest muligt smag ud af kaffen.

Den tid vandet har kontakt med kaffebønnerne -og formalingsgraden, skal derfor tilpasses den tid bryggemetoden så at sige, bruger på at aflevere vandet til kaffen. Derfor hedder tommelfingerreglen, at jo længere tid vandet er om at blive “afleveret”, desto finere formalingsgrad.

De forskellige formalingsgrader af kaffe kan opdeles i de fire nedenstående hovedkategorier:

Espressomaskine: ekstra fin, -som pudder
Mokkabrygger: fin
Filterkaffe: medium – som sukker
Stempelkande: grov

Det er vigtigt at investere i en ordentlig kværn, for jo bedre og mere ensartet og jævnt kværnen maler dine kaffebønner, jo flere smage kan trækkes ud af dine bønner og des bedre bliver din kaffe. Skal du f.eks lave stempelkaffe er det vigtigt, at kaffen er tilpas grov for at undgå for meget grums i kaffen.

Ensartetheden i kaffen er særlig vigtig, -hvis du maler kaffebønner til en espressomaskine. Er der ujævnheder i kaffen, som anvendes til espresso, er der risiko for, at vandet løber for hurtigt ned i koppen via små frie passager, som ujævnhederne danner. Du vil så stå tilbage med en bitter espresso idet overfladeolierne/bitterstofferne trækkes ud i kaffen. Bruger du ligeledes fint malet espressokaffe i en filter-kaffemaskine, vil du opleve, at kaffen bliver meget mere bitter end normalt. Dette skyldes, at det tager længere tid for vandet at løbe igennem den fint formalede kaffe og vandet derfor ender med at være for længe i kontakt med kaffen og dermed trække uønskede smagsstoffer med ned i kaffekanden. Bruger du en for groft formalet kaffe til kaffemaskinen vil du opleve, at kaffen bliver for syreholdig.