Ristning

Ristning

Tina NybergDec 5, '19

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. I ristningen sker smagsudviklingen af kaffen. Generelt gælder at en lysere ristning giver en elegant og syrlig smag og en mørkere ristning øger bitterheden men mindsker syren. Når kaffen slow-roastes indebærer det en ristningsproces der tager ca 12-15 min. Slow-roastingens lange ristetid giver kaffebønnen den allerbedste mulighed for at fremhæve det unikke i den enkelte bønne. Mellem ca. 110-160 C begynder sukkerarterne i kaffen at karamellisere, det bidrager til den brune farve, men især meget til smagen.

Første crack sker ved ca. 200-205 C, ved det første crack er størstedelen af bønnens fugt trængt ud af bønnen og lyder som et popcorn der popper. Kaffebønnen er nu vokset med ca. 20%

Ved andet Crack -når temperaturen nærmer sig 225 C, popper kaffebønnen og olien begynder at trænge ud på ydersiden af kaffen og ligner nu kaffebønnen som vi kender den.

Traditionelle ristninger

Lyst ristet kaffe ristes til ca. 180-205 grader C og kaffebønnerne er her lysebrune. Denne type ristning bevarer kaffens naturlige smag og giver kaffebønnen en elegant og syrlig smag, med en frugtagtig duft. Den syrlige smag smages bagerst i munden.

Kendetegn for den lyst ristede kaffe: Lysebrun farve, tør overflade, bevarer kaffebønnens oprindelige egenskaber, med en let frugtagtig duft og et højt koffeinindhold.

Medium ristet kaffe ristes til ca. 210-220 grader C og får en brun farve. Kaffebønnerne bevarer stadig en del af deres naturlige smag og får en fyldig, rund krop og en sødere, mørkere smag.

Kendetegn for den medium ristede kaffe: Kaffebønnerne har en brun farve, tør overflade, let sødme i smagen , balanceret smag og syre, en medium fyldig krop, og indeholder nu et medium indhold af koffein.

Mørkt ristet kaffe ristes til temperaturen når ca. 225-230 grader C og kaffebønnerne er nu blevet mørke og let glinsende, kaffens krop er nu fyldigere og syren er forsvundet for en bittersød og let krydret eftersmag

Kendetegn for den mørkt ristede kaffe: Mørkebrune kaffebønner med glinsende overflade, en kraftig smag/eftersmag der er bittersød og har en kraftig aroma. Kroppen er fyldig og syren lav, ligesom loffeinindholdet er medium

Meget mørkt ristet kaffe ristes til ca. 240 grader C og bønnerne er brun-sorte og glinsende. Denne ristning fjerner kaffens naturlige egenskaber og får sin smag og aroma fra selve ristningen. Kaffebønnerne får her en meget fyldig krop uden syre og en let røget bitter eftersmag. En kraftig mørk smag.

Kendetegn for den meget mørkt ristede kaffe: Brun-sort farve, olieret overflade, kraftig bitter, let røget smag og fyldig krop, ingen syre og lavt koffeinindhold.

Slow roast vinder større og større indpas som ristningsmetode. Når der slowroastes forlænges ristetiden for at fremdrive flere af kaffebønnens egne kvaliteter. Slowroastningen tager op imod 12-15 min. og ved lavere temperatur - ca. mellemristningstemperatur